Αρχική -- Blog -- Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

2020-09-16T15:37:11+00:00Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας από το μάτι για να καταλήξουν στη μύτη. Τα δάκρυα λιμνάζουν στον ασκό, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβίων και λοίμωξης. Αυτή η φλεγμονή του αποχετευτικού συστήματος των δακρύων μπορεί να εμφανιστεί είτε σε ένα είτε και στα δύο μας μάτια.

Δακρυοκυστίτιδα σε ενήλικες και νεογνά

Η φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα συχνή σε ηλικιωμένους, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και νεογνά.

Στους ενήλικες, η φλεγμονή της δακρυοκυστίτιδας εμφανίζεται όταν αποφραχθούν οι δακρυϊκοί πόροι. Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτό αποτελεί απόρροια της ανάπτυξης των οστών που τους περιβάλλον, η οποία προκαλεί στένωση και απόφραξη. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται και αναπτύσσονται μικρόβια. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η αντιμετώπισή της.

Η δακρυοκυστίτιδα αποτελεί μία ιδιαίτερα κοινή παθολογική περίπτωση στα μωρά – ένα στα τρία πάσχει από αυτή σύμφωνα με τις στατιστικές. Τα νεογνά γεννιούνται με μία επίκτητη μεμβράνη στον δακρυϊκό πόρο. Σε αρκετές περιπτώσεις, είτε η μεμβράνη αυτή δεν ανοίγει είτε είναι τόσο στενή που δεν επιτρέπει την διέλευση δακρύων. Συνήθως, υποχωρεί γύρω στην ηλικία του ενός έτους. Αν ωστόσο δεν υποχωρήσει, τότε ενδεχομένως θα χρειαστεί μία μικροεπέμβαση για την διάνοιξη του πόρου. Αυτή πραγματοποιείται από τον έμπιστο οφθαλμίατρό σας στο ιατρείο του και δεν διαρκεί πάνω από 5 λεπτά.

Οφθαλμίατρος για παιδιά: Πότε, πώς και γιατί πρέπει να τον επισκεφθούμε;

Ποια είναι τα συμπτώματα της δακρυοκυστίτιδας;

Ανάμεσα στα συμπτώματα της φλεγμονής του δακρυϊκού ασκού περιλαμβάνονται τα εξής:

  1. Ερυθρότητα στα μάτια
  2. Φλεγμονή
  3. Υπερβολική δακρύρροια
  4. Οφθαλμικές εκκρίσεις
  5. Πυρετός

Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά την δακρυοκυστίτιδα

Σε περίπτωση που τα παραπάνω συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους, τότε είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον έμπιστο οφθαλμίατρό σας. Εκείνος θα εντοπίσει το πρόβλημα με βάση την κλινική σας εικόνα. Επίσης, μπορεί να αξιοποιήσει εξετάσεις όπως:

  • Άσκηση πίεσης κοντά στο ιγμόρειο. Η άσκηση αυτή στοχεύει στην αποσυμφόρηση των εκκρίσεων μέσω των δακρυϊκών πόρων.
  • Καλλιέργεια του πύου. Έτσι, θα διαπιστωθεί το μικρόβιο που προκαλεί τη λοίμωξη.
  • Εξετάσεις χρώσης. Με αυτό τον τρόπο διοχετεύεται στους δακρυϊκούς πόρους χρωματισμένο υγρό. Έτσι, μπορεί να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο καθαρό είναι το υγρό όταν βγαίνει.

Ο ειδικός της όρασης, κρίνοντας με βάση την περίπτωσή σας, θα σας προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία. Αυτή ενδέχεται να περιλαμβάνει συντηρητική φαρμακευτική αγωγή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, συνίσταται και η χειρουργική λύση, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της απόφραξης των δακρυϊκών πόρων και την απομάκρυνση των οστών που τους περιβάλλουν.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα