Αρχική -- Blog -- Δακρύρροια: Τα συμπτώματα και η αποκατάστασή της
  • δακρύρροια

Δακρύρροια: Τα συμπτώματα και η αποκατάστασή της

2019-10-30T16:42:45+00:00Άρθρα|

Γιατί μερικές φορές τα μάτια μας δακρύζουν χωρίς να είμαστε συγκινημένοι;  Η απάντηση βρίσκεται στην δακρύρροια. Πρόκειται για μία ενοχλητική κατάσταση κατά την οποία ο μηχανισμός των δακρύων στα μάτια μας δε λειτουργεί σωστά. Κατά την δακρύρροια, το δακρυϊκό υγρό υπερχειλίζει, με τα δάκρυα να κυλούν συνεχώς έξω από τα μάτια. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι ασθενείς αναγκάζονται να τα σκουπίζουν τακτικά, χωρίς ωστόσο να το θέλουν. Επιπρόσθετα, η δακρύρροια προκαλεί ενοχλητικό θόλωμα της όρασης.

Δακρύρροια και οι αιτίες της

Ποια είναι όμως οι βασικές αιτίες της δακρύρροιας; Τα μάτια μας δακρύζουν είτε λόγω ερεθισμού, είτε από εκ γενετής παράγοντες όπως η ανώμαλη θέση των βλεφάρων. Μεταξύ των πιο σημαντικών αιτιών, συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

– Σύνδρομο ξηρού οφθαλμού

Βλεφαρίτιδα

Αλλεργία των ματιών

– Κούραση των ματιών ή παρατεταμένη χρήση υπολογιστή

– Ανώμαλη θέση των βλεφάρων

– Τραύμα ή συγγενή ελλείμματα βλεφάρου

– Όγκοι των βλεφάρων

Τα δάκρυα και η σημασία τους

Σε κάθε περίπτωση, η δακρύρροια πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, καθώς ο ρόλος των δακρύων είναι επιτελικός για τη σωστή λειτουργία των ματιών. Μεταξύ άλλων, τα δάκρυα:

– Αντιμετωπίζουν την ξηρότητα των ματιών

– Προφυλάσσουν από σκόνες και ξένα σωματίδια

– Προστατεύουν από διάφορα μικρόβια

– Συμβάλλουν στη σωστή κίνηση των βλεφάρων

Αποκατάσταση της δακρύρροιας

Αν λοιπόν παρατηρείτε δακρύρροια στα μάτια σας είναι σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα τον έμπιστο οφθαλμίατρό σας. Με βάση την διάγνωση των συμπτωμάτων και των αιτιών τους, θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Η αντιμετώπιση της διαφέρει ανάλογα με τα αίτιά της.

– Για μόλυνση ή φλεγμονή του ματιού που προκαλεί δακρύρροια, προτείνεται η κατάλληλη αγωγή (κολλύριο)

– Σε περίπτωση στένωσης ή απόφραξης στο δακρυϊκό σημείο, προτείνεται η μικροεπέμβαση της δακρυοπλαστικής

– Εάν η δακρύρροια οφείλεται σε απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου, προτείνεται η ασκορινοστομία, επέμβαση που αποκαθιστά την κανονική λειτουργία των δακρύων.

Σε κάθε περίπτωση, η δακρύρροια αποτελεί μία πάθηση των ματιών που αποκαθίσταται πλήρως μετά την διάγνωση των αιτιών της.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα