Αρχική -- Blog -- Κολλύριο: Πότε και πως να το βάλετε στα μάτια
  • κολλύριο

Κολλύριο: Πότε και πως να το βάλετε στα μάτια

2021-12-13T16:19:13+00:00Άρθρα|

Το κολλύριο είναι μία μορφή ανακούφισης από τις καθημερινές, μικρές και μεγάλες ενοχλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μάτια σας. Οι οφθαλμικές σταγόνες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες και οι περισσότερες χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε κολλύριο το οποίο είναι για καθημερινή χρήση και ονομάζεται τεχνητό δάκρυ. Είναι κατάλληλο για να σας ανακουφίσει από μικρούς ερεθισμούς και ενοχλήσεις στα μάτια και είναι φιλικά προς τον οργανισμό σας.

Πότε να χρησιμοποιήσετε κολλύριο

Ανάλογα τη δράση τους, τα κολλύρια χωρίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Συνεπώς για να χρησιμοποιήσετε κάποιο κολλύριο θα πρέπει αρχικά να συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας. Μερικές περιπτώσεις στις οποίες ενδέχεται να χρειαστείτε οφθαλμικές σταγόνες είναι οι παρακάτω:

Μόλυνση. Εκτός από τις καθημερινές ενοχλήσεις των ματιών, ορισμένες φορές εμφανίζονται και μολύνσεις. Προέρχονται από διάφορα αίτια όπως τη σκόνη, το καυσαέριο ή ιογενείς παράγοντες. Ενδεικτικά μία μόλυνση στο μάτι προκαλείται είτε από κάποια λοίμωξη, είτε από την εμφάνιση ισχυρού βακτηρίου, όπως στρεπτόκοκκο.

Αλλεργία. Μία από τις πλέον διαδεδομένες αιτίες που προκαλούν έντονες ενοχλήσεις στο μάτι, είναι οι αλλεργίες. Ο κυριότερος παράγοντας που προκαλείται αλλεργία στο μάτι είναι η Άνοιξη κατά την οποία εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα. Ενδεικτικά, είναι ο έντονος κνησμός, η δακρύρροια και το οίδημα των βλεφάρων. Ένα άλλο είδος αλλεργίας που παρουσιάζεται στα μάτια οφείλεται στη χρήση ακατάλληλων και χαμηλής ποιότητας καλλυντικών.

Ερεθισμός. Λόγω της καθημερινής έκθεσης των ματιών σε εξωτερικούς παράγοντες, εμφανίζονται ερεθισμοί οι οποίοι ορισμένες φορές είναι αρκετά ενοχλητικοί και χρειάζονται σταγόνες γνωστές και ως «τεχνητά δάκρυα». Τα δάκρυα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα μάτια σας και χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά καλό θα είναι να τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Πως θα χρησιμοποιήσετε το κολλύριο

Κάθε αρχή και δύσκολη. Ο σωστός τρόπος τοποθέτησης των οφθαλμικών σταγόνων θα σας βοηθήσει να κερδίσετε χρόνο και να ανακουφιστείτε αποτελεσματικά και άμεσα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

– Πλύνετε καλά τα χέρια σας. Είναι σημαντικό όταν τα χέρια σας έρχονται σε επαφή με τα μάτια σας να είναι καθαρά.

– Aφαιρέστε το καπάκι από το κολλύριο και γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω.

– Κρατήστε ανοιχτό το μάτι στο οποίο θα ρίξετε τη σταγόνα.

– Πιέστε το κολλύριο και μετακινήστε το βολβό του ματιού με απαλές κινήσεις προς τα κάτω.

– Κλείστε τα μάτια σας για 2 λεπτά.

– Αν χρησιμοποιείτε 2 διαφορετικά είδη κολλυρίου, τοποθετήστε τις σταγόνες με διαφορά πέντε λεπτών.

Για περισσότερες συμβουλές και ενημέρωση, επικοινωνήστε με το φαρμακοποιό σας.

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα