Αρχική -- Blog -- Πρεσβυωπία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης!
  • πρεσβυωπία

Πρεσβυωπία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης!

2019-10-01T15:13:01+00:00Άρθρα|

Πρεσβυωπία, μία πάθηση του οφθαλμού η οποία προκαλείται από την πάροδο του χρόνου. Θεωρείται φυσική συνέπεια της γήρανσης και της απώλειας ελαστικότητας του κρυστάλλινου φακού του ματιού, καθώς και της αύξησης διαμέτρου του με την ηλικία.

Πότε παρουσιάζεται η πρεσβυωπία

Αποτελεί το συχνότερο πρόβλημα για άτομα μέσης ηλικίας. Παρουσιάζεται σαν άτομα μετά την ηλικία των 40 – 45 ετών, ως αδυναμία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα και εύκολης κόπωσης μετά το διάβασμα. Η εμφάνισή της στους ανθρώπους δεν κάνει εξαίρεση στο φύλο και την διαθλαστική τους κατάσταση – μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό. Έτσι, κάθε άτομο, κάποια στιγμή στη ζωή του εμφανίζει μεγάλη πιθανότητα να γίνει πρεσβύωπας.

Τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας

Αίτιο της πρεσβυωπίας είναι η σκλήρυνση του φακού του ματιού. Πρόκειται για μία διαδικασία που αρχίζει από τη γέννηση του ατόμου, ωστόσο δημιουργεί προβλήματα μετά το πέρας της ηλικίας των 40 ετών.

Βασικό σύμπτωμά της είναι η απώλεια της ικανότητας εστίασης σε κοντινή απόσταση, μικρότερη του ενός μέτρου. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα οι εργασίες που απαιτούν κοντινή όραση να μη μπορούν να πραγματοποιηθούν. Μερικά ακόμα συχνά συμπτώματά της είναι ο πονοκέφαλος, η κούραση μετά την ανάγνωση ή μετά από κάποια δραστηριότητα κατά την οποία πρέπει να εστιάσετε σε κοντινή απόσταση.

Σε γενικές γραμμές, η πρεσβυωπία μπορεί να συνυπάρξει μαζί με μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι αυτοί που πάσχουν από μυωπία, έχουν λιγότερες πιθανότητες για να υποφέρουν από πρεσβυωπία.

Πρεσβυωπία και η αντιμετώπισή της

Στον κλάδο της οφθαλμολογίας, μεγάλο μέρος της έρευνας εστιάζει στην εύρεση νέων τεχνικών για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση – διόρθωση της πρεσβυωπίας, έχουν αναπτυχθεί είτε μη επεμβατικές είτε επεμβατικές μέθοδοι. Φυσικά, οι κλασικές μέθοδοι για την αντιμετώπισή της είναι τα ειδικά γυαλιά, μονοεστιακά ή πολυεστιακά, καθώς και οι πολυεστιακοί φακοί της. Ανάλογα με την περίπτωση, ενδείκνυται και η επεμβατική αντιμετώπιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι διαδικασίες και τα μέσα αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας δεν διορθώνουν καθ’ αυτή την πάθηση, αλλά το διαθλαστικό σφάλμα που δημιουργεί. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποτραπεί η εξέλιξή της.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα