Αρχική -- Blog -- Στραβισμός: Συμπτώματα, πρόληψη & αντιμετώπιση
  • στραβισμός

Στραβισμός: Συμπτώματα, πρόληψη & αντιμετώπιση

2019-10-30T16:48:36+00:00Άρθρα|

Στραβισμός ή αλληθωρισμός, μία οφθαλμική πάθηση που κάνει συνήθως την εμφάνισή της σε μικρή ηλικία. Αιτία που τον προκαλεί είναι η αδυναμία των μυών στο ένα ή και τα δύο μάτια. Το πιο αδύναμο από τα δύο θα αρχίσει να αποκλίνει. Έτσι τα μάτια θα σταματήσουν να ευθυγραμμίζονται, στρεφόμενα προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Συνέπειες του στραβισμού στην όραση

Ο στραβισμός και η καλή όραση είναι δύο έννοιες αλληλοεξαρτώμενες με την έννοια ότι ο στραβισμός οδηγεί σε μειωμένη όραση και αντίστροφα. Το μέγεθος του στραβισμού ποικίλλει από ελάχιστες μοίρες έως και περισσότερες. Πέραν του αισθητικού προβλήματος, προκαλεί προβλήματα εν γένει στη λειτουργία της όρασης. Το πάσχον μάτι χάνει σταδιακά την ικανότητα να διακρίνει καθαρά. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής χάνει την ικανότητα να βλέπει στερεοσκοπικά, δηλαδή να αντιλαμβάνεται την διάσταση του βάθους.

Στραβισμός και τα αίτιά του

Η συνηθέστερη ηλικία εμφάνισης του στραβισμού είναι από το 1ο έως το 4ο έτος. Γι’ αυτό, η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται πάντα όταν το μωρό είναι βρέφος. Εκτός από τους στραβισμούς στην παιδική ηλικία υπάρχουν και αυτοί που εμφανίζονται σε μεγαλύτερη. Πρόκειται για πιο σπάνιους τύπους που οφείλονται συνήθως σε παθολογικά αίτια ή τραύματα.

Μερικές από τις σημαντικότερες αιτίες του στραβισμού είναι οι εξής:

– Κληρονομικότητα

– Σοβαρή υπερμετρωπία

– Σοβαρό τραύμα στο κεφάλι που ενδέχεται να έχει προκαλέσει στραβισμό

Στραβισμός και συμπτώματα

Μεταξύ των βασικών συμπτωμάτων του στραβισμού είναι τα εξής:

– Η μη ταυτόχρονη κίνηση των ματιών

– Ασύμμετρα σημεία αντανάκλασης σε κάθε μάτι

– Κλίση του κεφαλιού προς την μια μεριά

– Ανικανότητα υπολογισμού του βάθους

– Αλληθωρισμός με το ένα μάτι μόνο

Στραβισμός και η αντιμετώπισή του

Σε περίπτωση που υπάρχει υπόνοια στραβισμού, είναι απαραίτητη η οφθαλμολογική εξέταση. Έτσι, θα καθοριστεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία. Βασικός στόχος της είναι να λειτουργήσουν ξανά οι αδύναμοι μύες των οφθαλμών, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία της όρασης.

Ο στραβισμός αντιμετωπίζεται με μεθόδους όπως:

– Γυαλιά ή φακοί επαφής.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν στραβισμό λόγω μη διορθωμένης υπερμετρωπίας

– Αγωγή με ενέσεις

Πρόκειται για τις γνωστές ενέσεις Botox, οι οποίες χαλαρώνουν τους συσπασμένους μύες στα μάτια. Έτσι, τα βοηθούν ώστε να εστιάσουν προς εκεί που πρέπει.

– Χειρουργική θεραπεία

Επανευθυγραμμίζει τους μύες στα μάτια, προσφέροντας υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

– Επικάλυψη του επικρατούντος ματιού

Με αυτή τη μέθοδο, το αδύναμο μάτι θα δουλέψει περισσότερο για να βελτιώσει την όρασή του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον στραβισμό και την αντιμετώπισή του, απευθυνθείτε στον έμπιστό σας οφθαλμίατρο. Εκείνος θα σας προσφέρει όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε για την πάθηση είτε αφορά εσάς είτε κάποιο νεότερο μέλος της οικογένειάς σας.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Πετάρισμα ματιού: 7 λόγοι που το προκαλούν!

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα