Αρχική -- Blog -- Τροφές για τα μάτια που βελτιώνουν την όραση
  • τροφές για τα μάτια

Τροφές για τα μάτια που βελτιώνουν την όραση

2020-02-24T19:20:42+00:00Άρθρα|

Ποιες είναι οι ιδανικές τροφές για τα μάτια; Η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα για την καλή υγεία τους, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμοπαθειών. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η κατανάλωση τροφών με χαμηλά λιπαρά και συστατικά που προστατεύουν την όραση όπως:

  • Λουτεΐνη,
  • Ζεαξανθίνη,
  • Βιταμίνες Α, C και Ε,
  • Βήτα-καροτένιο
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και
  • Ψευδάργυρο.

Ας δούμε αναλυτικότερα ποιες είναι οι τροφές τα περιέχουν.

1.Τροφές για τα μάτια πλούσιες σε Ω3

Τα Ω3 λιπαρά οξέα αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό συστατικό για την προστασία της όρασης. Αφενός προστατεύουν την δακρυϊκή μεμβράνη αφετέρου ανακουφίζουν από την ξηροφθαλμία. Βρίσκονται σε σημαντική ποσότητα σε λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί και οι αντζούγιες. Εκτός από τα ψάρια, εντοπίζονται στο λιναρόσπορο, τα καρύδια, τα φυτικά λάδια και τα πράσινα λαχανικά.

2. Τροφές με αντιοξειδωτική δράση

Ιδανικές τροφές για τα μάτια είναι αυτές που περιέχουν ζεαξανθίνη και λουτεΐνη. Προστατεύουν από σοβαρές παθήσεις όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Επίσης, φιλτράρουν το μπλε φως της ηλιακής ακτινοβολίας, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή. Βρίσκονται κυρίως σε σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως  σπανάκι, λάχανο & μπρόκολο, καθώς και σε κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, ψάρια και αυγά.

Εξίσου σημαντικές τροφές για τα μάτια είναι και όσες περιέχουν βιταμίνη C, καταπολεμώντας ελεύθερες ρίζες και γήρανση των κυττάρων. Τέτοιες τροφές είναι το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, καθώς και τα κεράσια Acerola.

3. Λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα

Αυτές οι ευεργετικές τροφές για τα μάτια έχουν πορτοκαλί χρώμα, κάτι που υποδεικνύει ότι είναι πλούσιες σε β-καροτένιο. Αυτή η ουσία είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τον οργανισμό, καθώς μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς. Το β-καροτένιο βρίσκεται στο καρότο, καθώς και στο μάνγκο, τη γλυκοπατάτα και το πεπόνι κανταλούπε.

4. Τροφές για τα μάτια με βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο

Πρόκειται για τροφές που, σύμφωνα με μελέτες, επιβραδύνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε σπανάκι, αμύγδαλα, ηλιόσπορους και φυτικά λάδια. Ο ψευδάργυρος υπάρχει σε χοιρινό κρέας, μύδια, σολομό, όστρακα, αστακό και στους κρόκους αυγών.

“Υγρά μάτια: Οι 7 λόγοι που τα προκαλούν

Προστατεύστε αποτελεσματικά την όρασή σας

Εκτός από τις ιδανικές τροφές για τα μάτια, σημαντικό παράγοντα στην υγεία τους διαδραματίζει και ο τρόπος ζωής μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να:

  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα
  • Χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου στον ήλιο, όλες τις εποχές του χρόνου
  • Κρατάμε το σάκχαρο υπό έλεγχο
  • Επισκεπτόμαστε τακτικά τον έμπιστο οφθαλμίατρό μας κάθε ένα με δύο χρόνια.

Για να διαφυλάξουμε την όρασή μας, είναι σημαντικό να τηρούμε όλους τους παραπάνω κανόνες, προστατεύοντας την υγεία των ματιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα