Αρχική -- Blog -- Υγρά μάτια: Οι 7 λόγοι που τα προκαλούν
  • υγρά μάτια

Υγρά μάτια: Οι 7 λόγοι που τα προκαλούν

2020-09-16T15:44:28+00:00Άρθρα|

Υγρά μάτια: Οι 7 λόγοι που τα προκαλούν

Υγρά μάτια, η κατάσταση κατά την οποία παράγεται υπερβολική ποσότητα δακρύων στους οφθαλμούς. Με άλλα λόγια, παράγονται περισσότερα δάκρυα απ’ όσα μπορούν να παροχετευθούν με επάρκεια. Συνήθως, αυτό οφείλεται είτε σε υπερπαραγωγή δακρύων είτε λόγω εμπλοκής στην παροχέτευσή τους. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες οφείλεται και στα δύο.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν υγρά μάτια;

Ανάμεσα στις αιτίες που προκαλούν τα υγρά μάτια συγκαταλέγονται οι εξής:

1.Κρύωμα

Τα συμπτώματά του κοινού κρυολογήματος εμφανίζονται ξαφνικά και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις, αδυναμία, πονοκέφαλο, , εμετό ή διάρροια και υγρά μάτια.

2. Αλλεργίες

Πρόκειται για μία από τις πιο βασικές αιτίες των υγρών ματιών. Πολλές φορές μάλιστα συνοδεύονται και από κνησμό. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρόλος των δακρύων είναι να εξουδετερώσουν το αλλεργιογόνο και να ανακουφίσουν τα μάτια από το αίσθημα φαγούρας.

Προσοχή: Σε μία τέτοια περίπτωση ΜΗΝ τρίψετε τα μάτια σας. Η αλλεργία που προκάλεσε τα υγρά μάτια είναι πολύ πιθανό να μεταφέρθηκε από τα ίδια σας τα χέρια.

3. Ξένα σώματα

Συνήθως πρόκειται για μικροσκοπικά σωμάτια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και εισχωρούν στο μάτι μας χωρίς να τα βλέπουμε. Προκαλούν κοκκίνισμα, ερεθισμό και υγρά μάτια.

4. Ξηροφθαλμία & υγρά μάτια

Μπορεί να μοιάζει αντιφατικό, ωστόσο τα υγρά μάτια λειτουργούν ως αντανακλαστικό για να αντιμετωπιστεί  η ξηρότητα των οφθαλμών. Έτσι, αν η επιφάνεια των ματιών δεν είναι στεγνή, τότε τα νεύρα ωθούν τον δακρυϊκό αδένα να εκκρίνει επιπλέον δάκρυα.

5. Φραγή στον αγωγό των δακρύων

Στην περίπτωση που ο αγωγός δακρύων είναι μερικώς ή πλήρως φραγμένος, τα δάκρυα δεν μπορούν να διαρρεύσουν κανονικά στους οφθαλμούς. Έτσι, τα μάτια γίνονται υγρά και ερεθισμένα. Σε μία τέτοια περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό της όρασης, ο οποίος θα σας προσφέρει τη λύση στο πρόβλημά σας.

6. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί αρθρικό πόνο και φλεγμονή. Ωστόσο, παρουσιάζει και οφθαλμολογικά συμπτώματα όπως ξηρότητα, ερυθρότητα και υγρά μάτια. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τόσο τον οφθαλμίατρο όσο και το ρευματολόγο σας.

7. Φάρμακα που προκαλούν ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία και τα υγρά μάτια ενδέχεται να οφείλονται σε δυσλειτουργία της δακρυϊκής μεμβράνης λόγω της χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής. Για το λόγο αυτό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και τις οδηγίες χρήσης τους.

Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τα υγρά μάτια

Tα υγρά μάτια δεν αποτελούν παθολογική κατάσταση. Αν ωστόσο το φαινόμενο επιμένει, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στον έμπιστο οφθαλμίατρό σας. Εκείνος θα εντοπίσει την αιτία του προβλήματος, προτείνοντάς σας τις κατάλληλες θεραπείες για την περίπτωσή σας όπως οφθαλμικές σταγόνες ή τεχνητά δάκρυα. Η πρόληψη εξάλλου αποτελεί την καλύτερη αντιμετώπιση κάθε πάθησης, γι’ αυτό και η ιατρική συμβουλή είναι πάντα απαραίτητη.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα