Αρχική -- Blog -- Χαλάζιο: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
  • χαλάζιο

Χαλάζιο: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

2020-09-16T15:47:10+00:00Άρθρα|

Χαλάζιο (chalazion), μία συχνή φλεγμονή των βλεφάρων. Το σημείο στο οποίο εντοπίζεται είναι οι αδένες οι οποίοι βρίσκονται στο χείλος του βλεφάρου. Πιο συγκεκριμένα, οι αδένες αυτοί ονομάζονται  μεϊβιομιανοί και το χαλάζιο προκαλείται από την απόφραξή τους.

Συχνά, αυτό οφείλεται σε διαταραχή της παραγωγής σμήγματος από τους αδένες. Στο χαλάζιο, παρατηρείται διόγκωση του βλεφάρου, έντονος και ενοχλητικός ερεθισμός και ερυθρότητα. Το χαλάζιο στην αρχή μοιάζει με ένα μικρό γρομπαλάκι στη ρίζα της βλεφαρίδας και μοιάζει με σημάδι ακμής. Στη συνέχεια, το γρομπαλάκι αυτό μπορεί να μεγαλώσει, να γίνει πιο επώδυνο και να πρηστεί. Ενδεχομένως μάλιστα να ανοίξει και να ξεραθεί.

Οι πιο επιρρεπείς για χαλάζιο είναι οι ασθενείς που πάσχουν από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ροδόχρου ακμή. Η εμφάνιση του χαλάζιου μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις ηλικίες.

Το χαλάζιο και τα συμπτώματά του

Ανάμεσα στα κυριότερα συμπτώματα στα οποία οφείλεται το χαλάζιο είναι:

– Έντονη ερυθρότητα

– Δυσκολία στην όραση, καθώς δημιουργείται θαμπάδα

– Διόγκωση βλεφάρων

– Αισθητό άλγος (πόνος), ειδικά όταν έρχεστε σε επαφή με αυτό

– Βλεφαρικό οίδημα, το οποίο μπορεί να επιμολυνθεί από μικρόβια και να εμφανιστεί πύον

Θεραπεία και πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή του χαλάζιου είναι η καλή υγιεινή και ο σχολαστικός καθαρισμός των βλεφάρων. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αποφεύγετε το τρίψιμο των ματιών. Όσον αφορά στα άτομα που χρησιμοποιούν μακιγιάζ, είναι σημαντικό να δείχνουν ιδιαίτερη μέριμνα στον καθαρισμό του προσώπου τους.

Σε περίπτωση που το χαλάζιο είναι μικρό σε μέγεθος και χωρίς άλλα συμπτώματα, μπορεί να απορροφηθεί από μόνο του. Αν πάλι το πρόβλημα έχει γίνει έντονο ή εμφανίζεται αρκετά συχνά, τότε είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον έμπιστo οφθαλμίατρό σας. Εκείνος θα σας προσφέρει τη θεραπεία και τις συμβουλές που χρειάζεστε για να απαλλαχθείτε από αυτό.

Προσοχή: Μην πιέζετε το χαλάζιο και μην επιχειρήσετε να το σπάσετε μόνοι σας. Επίσης, είναι καλό να αποφεύγετε μακιγιάζ ματιών ή φακούς επαφής μέχρι να επουλωθεί.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα