Αρχική -- Blog -- Οφθαλμίατρος για παιδιά: Πότε, πώς και γιατί πρέπει να τον επισκεφθούμε;
  • οφθαλμίατρος για παιδιά

Οφθαλμίατρος για παιδιά: Πότε, πώς και γιατί πρέπει να τον επισκεφθούμε;

2019-05-29T17:08:49+00:00Άρθρα|

Οφθαλμίατρος για παιδιά, ο ειδικός ιατρός που αναλαμβάνει την εξέταση της υγείας των οφθαλμών των μικρών μας φίλων. Κι επειδή κάθε γονιός αναρωτιέται για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την πρώτη επίσκεψη, συγκεντρώσαμε για σας και σας παρουσιάζουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σωστή και υπεύθυνη ενημέρωσή σας.

Οι πρώτες επισκέψεις στον οφθαλμίατρο για παιδιά

Ο πρώτος έλεγχος του οφθαλμού είναι προληπτικός και πρέπει να πραγματοποιείται όταν το παιδί είναι ακόμα νεογέννητο. Εξάλλου, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ποτέ δεν είναι νωρίς για ένα παιδί να εξεταστεί οφθαλμολογικά. Χάρη σε αυτή την διαδικασία, μπορούν να διαγνωσθούν έγκαιρα σημαντικές ασθένειες όπως η αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι), το γλαύκωμα, ο καταρράκτης έως και οι κακοήθεις όγκοι. Όσο πιο γρήγορα εντοπιστούν από τον παιδοφθαλμίατρο τόσο πιο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν στη συνέχεια.

Εάν και εφόσον δεν προκύψει κάποιο εύρημα από την πρώτη εξέταση, τότε η αμέσως επόμενη θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν το παιδί ξεκινήσει το σχολείο, δηλαδή κατά την ηλικία των 4 με 5 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν και δύο περιπτώσεις που αυτή η εξέταση θα πρέπει να πραγματοποιείται και πιο νωρίς από την ηλικία των 4 ετών. Αυτές είναι οι εξής:

Α) Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διαθλαστικού σφάλματος, όπως για παράδειγμα μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός.

Β) Στην περίπτωση που ο γονέας παρατηρήσει κάτι διαφορετικό από το σύνηθες στον οφθαλμό του παιδιού του. Μερικά τέτοια συμπτώματα είναι όταν το μάτι του παιδιού φαίνεται να «φεύγει», δακρύζει συνεχόμενα ή όταν το παιδί ανοιγοκλείνει ή τρίβει συχνά τα μάτια του.

Η διαδικασία της οφθαλμολογικής εξέτασης των παιδιών

Η οφθαλμολογική εξέταση ενός παιδιού διαφέρει από αυτή ενός ενήλικα. Ο λόγος; Κανένα παιδί δεν την αντιμετωπίζει όπως οι «μεγάλοι». Ο οφθαλμίατρος για παιδιά θα αναλάβει με ειδικούς χειρισμούς την εξέταση η οποία θα διαρκέσει από 20 έως 40 λεπτά.

Κατά την διάρκεια της εξέτασης, ενδεχομένως να χρειαστεί ενστάλαξη οφθαλμικών σταγόνων, έτσι ώστε να μετρηθεί πιθανό διαθλαστικό σφάλμα. Αμέσως μόλις η κόρη ανοίξει (μυδρίαση), ο οφθαλμίατρος θα μπορέσει να εξετάσει ενδελεχώς τα μάτια. Αφού μπουν οι σταγόνες, τα παιδιά θα χρειαστεί να περιμένουν 20 – 30 λεπτά για να δράσουν και μετά να συνεχιστεί η εξέταση.

Αρκετές φορές ωστόσο, οι σταγόνες είναι ενοχλητικές για τα μάτια των παιδιών, με αποτέλεσμα να θέλουν να σταματήσει η εξέταση. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά φυσιολογικό. Σε μία τέτοια περίπτωση, καλό είναι οι γονείς να δίνουν τις σταγόνες στο σπίτι, 2-3 μέρες πριν από την εξέταση.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία και η εξειδίκευση του οφθαλμιάτρου για παιδιά διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της οφθαλμολογικής εξέτασης και την προστασία της υγείας των παιδικών ματιών.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα