Μυγάκια στα μάτια (μυοψίες), ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα που κάνουν την εμφάνισή τους στο πεδίο της όρασής μας. Πρόκειται για μικρά μαύρα σχήματα που εμφανίζονται ενόσω βλέπουμε και εξαφανίζονται σχεδόν ακαριαία. Αν και τα μυγάκια στα μάτια μας δίνουν την αίσθηση μακρινών αντικειμένων, στην πραγματικότητα αποτελούν σκιές από ίνες και κύτταρα στο υαλώδες σώμα του ματιού. Συνήθως, παρουσιάζονται σε συνθήκες έντονου φωτισμού ή μπροστά σε λευκό φόντο.
Σε γενικές γραμμές, τα μυγάκια στα μάτια δεν πρέπει να μας ανησυχούν. Πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα, τα οποία δεν αποτελούν σύμπτωμα κάποιας σοβαρότερη βλάβης των οφθαλμών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η εμφάνισή τους τείνει να γίνει αρκετά συχνή, συνοδευόμενη από εκρήξεις ή αυλακιές φωτός στα μάτια. Αυτές οι χαρακτηριστικές στιγμιαίες λάμψεις ονομάζονται φωτοψίες. Ενδέχεται δε να αποτελούν σημάδι κάποιας σοβαρότερης πάθησης των ματιών όπως:
1. Οπίσθια αποκόλληση του υαλώδους σώματος
2. Αποκόλληση και ρωγμή του αμφιβληστροειδούς
Σε ηλικίες κάτω των 45, τα μυγάκια στα μάτια εμφανίζονται συνήθως λόγω παραγόντων όπως το άγχος, η συναισθηματική φόρτιση, η κούραση, η υπογλυκαιμία και η χαμηλή αρτηριακή πίεση. Πρόκειται για παράγοντες που δε σχετίζονται άμεσα με τα μάτια.
Σε ηλικίες άνω των 45, τα μαύρα στίγματα προκαλούνται συνήθως λόγω παθήσεων του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς. Πρόκειται για δομές των ματιών που βρίσκονται στο πίσω μέρος τους. Η αποκόλληση του υαλοειδούς αποτελεί μία φυσιολογική διαδικασία που συντελείται λόγω της φθοράς του χρόνου. Ωστόσο η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς αποτελεί μία από τις σοβαρότερες οφθαλμικές, καθώς δυνητικά οδηγεί ακόμα και σε απώλεια όρασης. Γι’ αυτό, αν αντιμετωπίζετε συχνά μυγάκια στα μάτια, συνοδευόμενα μάλιστα από λάμψεις, τότε είναι σημαντικό να αναζητήσετε τα αίτια με επιστημονικό τρόπο.
Όταν εμφανίζονται μυγάκια στα μάτια μας, ένα και μόνο απλό κοίταγμά μας προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι αρκετό για να τα εξαφανίσει. Σε περίπτωση όμως που τα συμπτώματά τους αυξηθούν, συνοδευόμενα μάλιστα από λάμψεις, τότε είναι σημαντικό να απευθυνθούμε στον οφθαλμίατρο, πραγματοποιώντας όλες τις απαραίτητες οφθαλμολογικές εξετάσεις. Ο ιατρός, εξετάζοντας ενδελεχώς τον αμφιβληστροειδή των ματιών μας με βυθοσκόπηση, μπορεί να εντοπίσει τυχόν βλάβες των οφθαλμών όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη διάθεση ενός σοβαρότερου ζητήματος στα μάτια θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του.
Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.