Πετάρισμα ματιού ή αλλιώς μυοκυμία, μία κατάσταση που όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε αντιμετωπίσει μία ή και περισσότερες φορές. Πρόκειται για έναν ήπιο ακούσιο σπασμό στο κάτω ή το πάνω βλέφαρο του οφθαλμού. Κατά τη στιγμή του πεταρίσματος νιώθουμε τα μάτια μας να τρέμουν έντονα, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε άβολα.
Σε ποιους παράγοντες όμως οφείλεται αυτή η δυσάρεστη κατάσταση που μας κάνει να αναρωτιόμαστε για την υγεία των ματιών μας; Στην πληθώρα των περιπτώσεων, είναι εντελώς ακίνδυνο και παροδικό. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση στην περίπτωση που το πρόβλημα οξυνθεί. Αναγνωρίζοντας τους παράγοντες που προκαλούν πετάρισμα ματιού, θα είμαστε στη θέση να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα.
Πρόκειται για δύο παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, προκαλώντας το πετάρισμα ματιού.
Ο οργανισμός αντιδρά στο στρες. Γι’ αυτό, το πετάρισμα του ματιού αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του άγχους.
Οι διεγερτικές ιδιότητες της καφεΐνης οδηγούν σε αύξηση των καρδιακών παλμών. Ενεργοποιούν το μεταβολικό ρυθμό και ενεργοποιούν τους μύες. Οι μύες στα μάτια παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία, γι’ αυτό και είναι πιο επιρρεπείς στα αποτελέσματα της καφεΐνης.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αποφεύγετε το αλκοόλ. Σε συνδυασμό με κούραση, λειτουργεί εξαιρετικά επιβαρυντικά για το μάτι.
Το δυσάρεστο τικ στο μάτι ενδέχεται να οφείλεται σε έλλειψη μαγνησίου από τον οργανισμό μας. Το μαγνήσιο αποτελεί «κλειδί» για την ομαλή λειτουργία μυών και νεύρων.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, το πετάρισμα ματιού ενδέχεται να οφείλεται σε υπογλυκαιμία. Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης μειώνονται κάτω από το φυσιολογικό, υποκρύπτοντας παθήσεις όπως ο διαβήτης.
Η μυοκυμία ενδέχεται να εκδηλωθεί καθώς διαβάζετε ένα βιβλίο ή χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας. Επίσης, το σύμπτωμα ενδέχεται να οφείλεται στην υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν τα μάτια να εστιάσουν.
Στην περίπτωση που το πετάρισμα ματιού εμφανίζεται συχνά, τότε είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον έμπιστό σας οφθαλμίατρο. Εκείνος θα σας κατευθύνει ανάλογα, προσφέροντάς σας τις κατάλληλες συμβουλές και λύσεις που θα προστατεύσουν την υγεία των ματιών σας.
Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.