Αρχική -- Blog -- Αλλεργία στα μάτια: Αιτίες, συμπτώματα & η αντιμετώπισή τους
  • αλλεργία στα μάτια

Αλλεργία στα μάτια: Αιτίες, συμπτώματα & η αντιμετώπισή τους

2019-10-30T16:44:56+00:00Άρθρα|

Αλλεργία στα μάτια, ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο για πολλούς από μας. Πρόκειται για την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε κάποιο αλλεργιογόνο, το οποίο, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα ήταν αβλαβές. Στην περίπτωση μάλιστα που το αλλεργιογόνο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα και συνεχή επαφή με τα αισθητήρια όργανά μας, η αλλεργία μπορεί να γίνει έντονη. Μεταξύ άλλων, τα συμπτώματά της αλλεργίας στα μάτια περιλαμβάνουν κνησμό, κοκκινίλα (ερυθρότητα) και φλεγμονή. Μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε εποχή του έτους ή σε συγκεκριμένες εποχές. Αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το αίτιο που προκαλεί την αλλεργία στα μάτια.

Αιτίες που προκαλούν αλλεργία στα μάτια

Όταν ερχόμαστε σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο παράγοντα ή με ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες, το ανοσολογικό μας σύστημα εμφανίζει μία φυσική αντίδραση, παράγοντας ισταμίνη. Η ισταμίνη προσδένεται σε ιστούς στα μάτια, προκαλώντας συμπτώματα των αλλεργιών.

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων αλλεργιογόνων παραγόντων που προκαλούν αλλεργία στα μάτια συγκαταλέγονται οι εξής:

1. Η πιτυρίδα των κατοικιδίων ζώων

2. Η σκόνη και τα ακάρεα

3. Η μούχλα

4. Η γύρη

5. Το φυτό αμβροσία

6. Η χλόη

7. Τα φύκια

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στα μάτια

Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των αλλεργιών στα μάτια συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

1. Κοκκινίλα (ερυθρότητα)

2. Φαγούρα (κνησμός) στα μάτια

3. Έντονη Δακρύρροια

4. Φτέρνισμα

5. Ερεθισμός στο ιγμόρειο

Θεραπεία και αντιμετώπιση της αλλεργίας στα μάτια

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό και ο καλύτερος τρόπος θεραπείας των αλλεργιών είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων που τις προκαλούν. Αν για παράδειγμα είστε αλλεργικοί στις γάτες, τότε είναι σημαντικό να τις αποφεύγετε όσο αυτό είναι εφικτό. Στην περίπτωση που είστε αλλεργικοί στη γύρη, τότε προσπαθήστε να παραμένετε σε κλειστούς χώρους, όσο αυτό είναι εφικτό.

Αν ωστόσο η αλλεργία κάνει την εμφάνισή της, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε τις παρακάτω συμβουλές που θα μειώσουν τα συμπτώματά της.

1. Προστατεύετε τα μάτια σας από τα αλλεργιογόνα που μεταφέρονται στον αέρα με προστατευτικά γυαλιά ηλίου.

2. Όταν νιώθετε φαγούρα, μην τρίβετε τα μάτια σας. Καθώς τα τρίβετε, απελευθερώνεται ισταμίνη η οποία και επιδεινώνει τα συμπτώματα της αλλεργίας.

3. Αποφεύγετε τους φακούς επαφής. Σωρεύονται αλλεργιογόνα τα οποία ενδέχεται να ερεθίσουν τα μάτια σας.

4. Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Έτσι, δε θα μεταφέρονται στα μάτια αλλεργιογόνες ουσίες.

5. Πριν τον ύπνο, καθαρίζετε τα μάτια σας. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνεται κάθε ίχνος γύρης που θα μπορούσε να σας ερεθίσει στη διάρκεια του ύπνου.

6. Προμηθευτείτε συσκευή καθαρισμού αέρα. Έτσι, θα εξασφαλίσετε ένα περιβάλλον χωρίς αλλεργιογόνα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αλλεργία στα μάτια και την αντιμετώπισή της μπορείτε να επισκεφθείτε τον έμπιστο οφθαλμίατρό σας. Εκείνος, θα εντοπίσει τα αίτια του προβλήματος μέσα από ενδελεχείς εξετάσεις οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν και εξέταση σχισμοειδούς λυχνίας. Στη συνέχεια, θα σας προσφέρει τις κατάλληλες θεραπείες, καθώς και πολύτιμες συμβουλές που ενδείκνυνται για την περίπτωσή σας.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα