Categories: Άρθρα

Γλαύκωμα: Συμπτώματα, πρόληψη & αντιμετώπιση

Γλαύκωμα, μία από τις πιο συχνές παθήσεις του οφθαλμού η οποία προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Αυτή η οφθαλμική κατάσταση προκαλεί την προοδευτική απώλεια της όρασης, ως αποτέλεσμα της υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης. Μάλιστα, πρόκειται για μία από τις κορυφαίες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως. Η συχνότητα της πάθησης αυξάνει στις γυναίκες και κυρίως στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Πώς δημιουργείται το γλαύκωμα;

Ο οφθαλμός μας παράγει ένα υδατώδες υγρό, το οποίο κυκλοφορεί στο μάτι και τελικά αποχετεύεται μέσω της γωνίας του πρόσθιου θαλάμου. Σε περίπτωση που υπάρξει εμπόδιο στην αποχέτευση, ο αυξημένος όγκος του συνεχώς αυξανόμενου υγρού πιέζει τα τοιχώματα του οφθαλμού. Αυτό προκαλεί οφθαλμική πίεση. Η πίεση αυτή, με την πάροδο του χρόνου, προκαλεί την σταδιακή καταστροφή του.

Τύποι Γλαυκώματος

1. Γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας

Πρόκειται για τον πιο σημαντικό τύπο γλαυκώματος, ο οποίος εμφανίζεται στις περισσότερες των περιπτώσεων. Προκαλείται όταν το υδατώδες υγρό που παράγεται στο μάτι δε φτάνει με ευκολία στους πόρους παροχέτευσής του. Όταν το υγρό αυτό δεν παροχεύεται σωστά, αυξάνεται η πίεση στο μάτι. Αυτό προκαλεί καταστροφή του οπτικού νεύρου και μείωση της όρασης.

2. Γλαύκωμα κλειστής γωνίας

Λιγότερο κοινός τύπος από το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας είναι αυτό της κλειστής. Προκαλείται όταν η ίριδα φράζει τη γωνία παροχέτευσης υγρού.

3. Συγγενές γλαύκωμα

Σπάνια μορφή της πάθησης, εμφανίζεται συνήθως σε βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας.

4. Δευτεροπαθές γλαύκωμα

Σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης εμφανίζεται ως αποτέλεσμα άλλης νόσου. Με τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς νόσου, μειώνεται η πίεση.

Συμπτώματα και παράγοντες προδιάθεσης

Στα αρχικά του στάδια, το γλαύκωμα δεν εμφανίζει συμπτώματα, κάτι που το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο μοναδικός τρόπος να εντοπιστεί είναι τυχαία, μέσα από τον τακτικό οφθαλμικό έλεγχο. Στα προχωρημένα του στάδια, το γλαύκωμα προκαλεί βλάβες αρχικά στην περιφερειακή και στη συνέχεια στην κεντρική όραση.

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες προδιάθεσης του γλαυκώματος είναι:

– Η κληρονομικότητα

– Η γήρανση

– Παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση

– Αγγειακές παθήσεις

– Οφθαλμικές φλεγμονές

– Η μυωπία.

Γλαύκωμα: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Καλύτερη θεραπεία δεν είναι άλλη από την πρόληψη. Γι’ αυτό, το γλαύκωμα είναι σημαντικό να εντοπιστεί μέσα από τους τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους, ειδικά μετά την ηλικία των 40 ετών. Σε περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια, τότε οι έλεγχοι είναι σημαντικό να ξεκινούν ακόμα νωρίτερα, στην ηλικία των 35 ετών. Οι έλεγχοι αυτοί πρέπει πάντα να περιλαμβάνουν μέτρηση της οφθαλμικής πίεσης και έλεγχο του οπτικού νεύρου.

Βασικός τρόπος αντιμετώπισής του γλαυκώματος δεν είναι άλλος από την ελάττωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Σε πρώτο στάδιο, αυτό επιτυγχάνεται με τη χορήγηση οφθαλμικών σταγόνων. Από κει και πέρα, ανάλογα με την περίπτωση, ο θεράπων ιατρός αποφασίζει αν ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση ή laser. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση της πάθησης είναι επιτακτική, έτσι ώστε οι ασθενείς να ανακτήσουν την όρασή τους.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο; Διαβάστε επίσης:

“Πρεσβυωπία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης!”

FlipNewMedia27092018103!

Published by
FlipNewMedia27092018103!