Αρχική -- Blog -- Διπλωπία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
  • διπλωπία

Διπλωπία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

2019-11-05T13:22:35+00:00Άρθρα|

Διπλωπία ή διπλή όραση, ένα ενοχλητικό σύμπτωμα των ματιών το οποίο χρήζει άμεσης διερεύνησης. Παρουσιάζεται είτε στο ένα μάτι είτε και στα δύο μαζί. Πρόκειται για εκείνη την οπτική ανωμαλία που όταν ο ασθενής προσπαθεί να εστιάσει σε ένα αντικείμενο, βλέπει διπλό το είδωλό του. Το σύμπτωμα της επιβαρύνεται αν ο ασθενής πάσχει από κόπωση ή έχει καταπονήσει τα μάτια του από πολύωρη εργασία σε υπολογιστή ή ανάγνωση κειμένων.

Η διπλωπία και τα 2 είδη της

Στην διπλωπία, το πρώτο σημαντικό βήμα στην αναγνώριση του προβλήματος είναι να προσδιοριστεί το είδος της. Συγκεκριμένα, διακρίνεται σε δύο είδη:

α) Μονόφθαλμη διπλωπία

Πρόκειται για το πιο σπάνιο είδος της. Εντοπίζεται όταν ο οφθαλμός που πάσχει είναι ανοιχτός και εξαφανίζεται όταν αυτός καλύπτεται. Συνήθως, οφείλεται σε παθολογικά αίτια όπως ο αστιγματισμός στις νεότερες ηλικίες και ο καταρράκτης στις μεγαλύτερες.

β) Διόφθαλμη διπλωπία

Αυτού του είδους η διπλωπία εξαφανίζεται όταν ο ασθενής καλύψει οποιοδήποτε από τους δύο του οφθαλμούς. Στην πράξη, αυτό συμβαίνει γιατί τα μάτια δε συνεργάζονται σωστά, με αποτέλεσμα το ένα να μην ακολουθεί την κίνηση του άλλου. Έτσι, συγκεντρώνονται σε δύο διαφορετικές γωνίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και δύο διαφορετικές εικόνες στον εγκέφαλο.

Τα αίτια της διπλωπίας

Η οπτική αυτή ανωμαλία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερες. Ανάλογα μάλιστα με την ηλικία του ασθενή, ενδέχεται να διαφέρουν και τα αίτιά της. Η διπλωπία αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό οφθαλμολογικό σύμπτωμα αλλά, δυνητικά και νευρολογικό το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

– Στην παιδική ηλικία, η αδυναμία του μυός που προκαλεί διπλωπία ενδέχεται να οφείλεται σε στραβισμό παιδικής ηλικίας ή σε τραύμα του οφθαλμού.

– Στους ενήλικες, όταν δεν οφείλεται σε στραβισμό παιδικής ηλικίας, ενδέχεται να οφείλεται σε παθήσεις που επηρεάζουν την απρόσκοπτη κίνηση του οφθαλμού. Γι’ αυτό και απαιτείται διερεύνησή της.

– Σε μεγαλύτερη ηλικία, η διπλωπία είναι πιθανό να σχετίζεται με προβλήματα μικροκυκλοφορίας του αίματος, καθώς και με οφθαλμοπάθεια ή μυασθένεια. Σε κάθε περίπτωση χρήζουν άμεσης διερεύνησης από τον έμπιστο οφθαλμίατρο του ασθενούς.

Η διπλωπία και η αντιμετώπισή της

Στην περίπτωση που μας εμφανιστεί το σύμπτωμα της διπλωπίας, είναι σημαντικό να επισκεφθούμε  άμεσα τον εξειδικευμένο οφθαλμίατρό μας. Εκείνος θα την αντιμετωπίσει, βρίσκοντας τα αίτια που την προκαλούν και καταπολεμώντας την αποτελεσματικά. Στην περίπτωση που η διπλωπία είναι μονόφθαλμη, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικές λύσεις όπως: γυαλιά, φακοί επαφής, προσωρινό κλείσιμο του ενός ματιού. Στην περίπτωση αστιγματισμού ή καταρράκτη, ενδείκνυται και επεμβατική αντιμετώπιση. Αν ωστόσο η διπλωπία είναι διόφθαλμη, αυτό σημαίνει ότι τα αίτιά της είναι νευρολογικής παθολογίας. Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία δίνεται κατά περίπτωση από οφθαλμίατρο, παθολόγο, νευρολόγο ή συνδυαστικά. Σε κάθε περίπτωση, ο έμπιστος οφθαλμίατρός μας θα μας κατατοπίσει σχετικά με την αντιμετώπισή της.

Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα