Αρχική -- Blog -- Επιπεφυκίτιδα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
  • επιπεφυκίτιδα

Επιπεφυκίτιδα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

2018-11-13T13:24:52+00:00Άρθρα|

Επιπεφυκίτιδα ορίζεται η φλεγμονή της διάφανης μεμβράνης του ματιού η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία του κερατοειδούς χιτώνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσβάλλεται και ο κερατοειδής με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται κερατοεπιπεφυκίτιδα.

Αιτίες εμφάνισης επιπεφυκίτιδας

1. Ατμόσφαιρα

Λόγω της μολυσμένης ατμόσφαιρας, το μάτι παρουσιάζει διάφορες μορφές ερεθισμών οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν και επιπεφυκίτιδα. Τα συμπτώματα της απλής επιπεφυκίτιδας είναι ξηροδερμία στην περιοχή του ματιού, έντονος κνησμός και ερυθρότητα. Η απλή επιπεφυκίτιδα έχει άμεση σύνδεση με την ξηροφθαλμία η οποία δηλώνει έλλειψη σωστής ενυδάτωσης των ματιών.

2. Ιογενείς Αιτίες

Μία από τις βασικότερες αιτίες είναι οι ιογενείς λοιμώξεις. Προκαλούν ερυθρότητα στο μάτι ενώ παράλληλα προσβάλλουν και άλλα μέρη του σώματος στα οποία εμφανίζονται συμπώματα ίωσης. Τα κυριότερα συμπτώματα κατά την ιογενή επιπεφυκίτιδα είναι έντονος κνησμός, ενοχλητικό αίσθημα πεταρίσματος στο μάτι και δακρύρροια. Μπορεί να διαρκέσει από μία έως δύο εβδομάδες.

3. Βακτήρια

Τα βακτήρια είναι μικροοργανισμοί οι οποίοι όταν εμφανίζονται προκαλούν διάφορες ασθένειες στον οργανισμό. Τα συνηθισμένα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις είναι ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος. Η λοιμώδης επιπεφυκίτιδα προκαλείται είτε από βακτήρια, είτε από ιούς και τα συμπτώματά της είναι όμοια με της ιογενούς. Μεταδίδεται από την κοινή χρήση σε λευκά είδη (πετσέτες, μαξιλαροθήκες) ή από την επαφή με τα χέρια, όταν δεν είναι καθαρά. Τα συμπτώματα είναι αίσθημα καύσου, κοκκίνισμα και εκκρίσεις.

4. Αλλεργίες

Εκτός από συνάχι, πολλές αλλεργίες δημιουργούν ενοχλήσεις, κνησμό, ξηρότητα και μολύνσεις στα μάτια. Η έκθεση λοιπόν σε χώρους με βλάστηση, ή κοντά σε κατοικίδια όπως σκύλο και γάτα ενδέχεται να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα.

Πως να αποφύγετε την επιπεφυκίτιδα

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Με απλές, καθημερινές συνήθειες μπορείτε να προλάβετε την εμφάνιση οποιασδήποτε μορφής επιπεφυκίτιδας:

– Διατηρείτε καθαρά τα χέρια σας φροντίζοντας για την τακτική πλύση και αποστείρωσή τους.

– Ανανεώνετε την πετσέτα προσώπου σας ανά δύο ημέρες. Το ίδιο ισχύει για όλα τα λευκά είδη και κυρίως για τη μαξιλαροθήκη σας.

– Σε περίπτωση που έχετε νοσήσει, αντικαταστήστε τα καλλυντικά σας με νέα και μην τα χρησιμοποιήσετε μέχρι να ολοκληρώσετε τη θεραπεία.

– Αποφύγετε τη χρήση λευκών ειδών άλλων ατόμων.

– Περιορίστε την επαφή των χεριών σας με τα μάτια σας, ειδικά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους.

Η θεραπεία για κάθε μορφή επιπεφυκίτιδας είναι διαφορετική. Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές, επικοινωνήστε με το φαρμακοποιό σας.

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα