Αρχική -- Blog -- Θολή όραση: Ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να την προκαλούν
  • θολή όραση

Θολή όραση: Ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να την προκαλούν

2018-11-13T13:24:38+00:00Άρθρα|

Η θολή όραση εμφανίζεται ως σύμπτωμα σε μυωπία και αστιγματισμό, χωρίς όμως η εμφάνισή της να αποκλείει κάποιο άλλο πρόβλημα. Αν παρατηρήσετε την όρασή σας να θολώνει για λίγα δευτερόλεπτα, σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Σε κάθε περίπτωση όμως, καλό θα είναι να πραγματοποιήσετε έναν τυπικό έλεγχο στο γιατρό.

Αιτίες που οφείλεται η θολή όραση

1. Ξηροφθαλμία

Προκειμένου να μπορείτε να δείτε καθαρά, ο κερατοειδής χρειάζεται τακτική και σωστή ενυδάτωση η οποία προέρχεται από τη φυσική υγρασία των ματιών σας. Αν παρατηρήσετε την όρασή σας θολή η οποία επανέρχεται μόλις ανοιγοκλείνετε τα μάτια, ενδεχομένως να έχει παρουσιαστεί μία μορφή ξηροφθαλμίας. Η ξηροφθαλμία προκαλείται είτε από κάποια φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσατε, είτε από καθημερινές συνήθειες. Η πολύωρη παραμονή στην τηλεόραση ή στην οθόνη του υπολογιστή είναι βασικός παράγοντας. Ως αποτέλεσμα, ελαττώνεται η συχνότητα που ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας και ενυδατώνονται λιγότερο.

2. Λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή

Εκτός από την ξηροφθαλμία, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές προκαλούν θολή όραση η οποία είναι παροδική. Χάπια που καταπολεμούν την πίεση, ορισμένα υπνωτικά και χάπια που βοηθούν τη στυτική δυσλειτουργία συμβάλλουν στην εμφάνιση της θολής όρασης.

3. Πιθανότητα διαβήτη

Η θολή όραση μπορεί να ελοχεύει κινδύνους τους οποίους δεν γνωρίζετε. Ένας από αυτούς είναι και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς τα υψηλά σάκχαρα επηρεάζουν την έκκριση υγρών του ματιού. Ως αποτέλεσμα, αλλοιώνεται η εστίαση και η ποιότητα της όρασης. Πριν οδηγηθείτε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα όμως, επισκεφθείτε και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

4. Καταρράκτης

Ο καταρράκτης εφανίζεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας και αποτελεί μία από τις συνηθέστερες παθήσεις ματιών. Τα συμπτώματα είναι ευαισθησία στο φως του ήλιου, δυσκολία στην όραση το βράδυ και η θολή όραση. Η αντιμετώπισή του χρειάζεται συμβουλή και θεραπεία από τον θεράποντα γιατρό σας.

Πως να προλάβετε την εμφάνιση θολής όρασης

– Η τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο σας βοηθάει να προλάβετε οποιαδήποτε ενόχληση. Μην το αμελείτε, ειδικά στην περίπτωση που έχετε μυωπία.

– Τηρώντας βασικούς κανόνες υγιεινής των χεριών σας όπως για παράδειγμα, τακτική πλύση, αποφυγή συνεχούς επαφής με τα μάτια προλαμβάνετε την εμφάνιση οποιασδήποτε λοίμωξης ή μόλυνσης.

– Στην περίπτωση ξηροφθαλμίας, χρησιμοποιείτε συχνά τεχνητά δάκρυα ώστε να εξασφαλίζετε τη φυσική ενυδάτωση των ματιών σας.

– Αν φοράτε φακούς επαφής, φροντίστε να τους αλλάζετε καθημερινά και να τους διατηρείτε καθαρούς και αποστειρωμένους.

Η θολή όραση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές, επικοινωνήστε με το φαρμακοποιό σας.

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα