Αρχική -- Blog -- Κόκκινα μάτια: Αιτίες που τα προκαλούν
  • κόκκινα μάτια

Κόκκινα μάτια: Αιτίες που τα προκαλούν

2018-11-13T13:26:17+00:00Άρθρα|

Τα κόκκινα μάτια παρατηρούνται μετά από πολύωρη εργασία και κόπωση. Αν και σύνηθες, όταν εμφανίζεται προκαλεί ενόχληση, ερεθισμό και φαγούρα η οποία πολλές φορές μπορεί να εντείνει το πρόβλημα.

Γιατί κόκκινα μάτια;

Οι αιτίες που προκαλούν κόκκινα μάτια είναι ποικίλλες, ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω:

1. Υπολογιστής & Κινητό

Η πιο γνωστή αιτία κόπωσης και ερυθρότητας των ματιών είναι η εκτεταμένη παραμονή στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού. Αυτό οφείλεται στις ρυθμίσεις φωτεινότητας και αντίθεσης που έχει η εκάστοτε οθόνη. Συνήθως οι προεγκατεστημένες ρυθμίσεις δεν είναι οι κατάλληλες για τα μάτια, με αποτέλεσμα τα μάτια να πρέπει να παραμένουν συγκεντρωμένα για πολλές ώρες σε φως και χρώματα που δεν έχουν συνηθίσει.

2. Έλλειψη ύπνου

Οι σωστές ώρες ύπνου εκτός από την πνευματική διαύγεια προσφέρουν και την ενυδάτωση που χρειάζεστε για να μην έχετε κόκκινα μάτια. Συνεπώς, οι λίγες ώρες ύπνου ή και η διακοπή του ύπνου σε συχνά χρονικά διαστήματα επιβραδύνουν την ενυδάτωση και την ανανέωση του φυσικού υγρού των ματιών, με αποτέλεσμα να προκαλείται ερυθρότητα.

3. Κούραση

Η κούραση εκτός από το σώμα, επηρεάζει και το πνεύμα. Ουσιαστικά όταν εμφανίζεται το αίσθημα της κόπωσης, ο εγκέφαλος αργεί να στείλει το μήνυμα στο βλέφαρο ώστε να ανοιγοκλείσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσετε κόκκινα μάτια λόγω της αφυδάτωσης. Το γρήγορο βλεφάρισμα των ματιών είναι πολύ σημαντικό καθώς μεταφέρει στο βολβό τα απαραίτητα υγρά ώστε να παραμένουν τα μάτια ενυδατωμένα.

4. Φαρμακευτική αγωγή

Αρκετά φάρμακα όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά και αντιφλεγμωνώδη, ανάλογα τον οργανισμό παρουσιάζουν κάποιες παρενέργειες. Ορισμένες από αυτές τις παρενέργειες προκαλούν κόκκινα μάτια, ερεθισμό και φαγούρα.

5. Κολύμβηση σε πισίνα

Αρκετές πισίνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χλώριο προκειμένου να προστατεύουν τους λουόμενους από λοιμώξεις και μολύνσεις. Ταυτόχρονα όμως είναι βλαβερό για τα μάτια και ενδέχεται να προκαλέσει έντονους ερεθισμούς και κοκκίνισμα.

κόκκινα μάτια κολύμβηση

Προκειμένου να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις, καλό είναι χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες. Ενισχύουν τη φυσική ενυδάτωση των ματιών ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζουν από πόνους και ερεθισμούς.

Μην αγνοείτε τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων που χρησιμοποιείτε. Να τις διαβάζετε προσεκτικά και αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας.

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα