Αρχική -- Blog -- Φαγούρα στα μάτια: Αιτίες που την προκαλούν
  • φαγούρα στα μάτια

Φαγούρα στα μάτια: Αιτίες που την προκαλούν

2018-11-13T13:25:54+00:00Άρθρα|

Η φαγούρα στα μάτια αποτελεί μία από τις βασικότερες ενοχλήσεις του οφθαλμολογικού συστήματος. Συνήθως εμφανίζεται όταν τα μάτια υποστούν μια λοίμωξη ή αν παρουσιαστεί κάποια αλλεργία.

Παράγοντες που προκαλούν φαγούρα στα μάτια

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, η φαγούρα στα μάτια σε αρκετές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα κάποιας πάθησης ή αλλεργίας. Οι πιο συνηθισμένες μολύνσεις και αλλεργίες που προκαλούν το αίσθημα φαγούρας είναι οι παρακάτω:

Επιπεφυκίτιδα. Η γνωστή αυτή πάθηση αποτελεί μία φλεγμονή η οποία δημιουργείται από τη λοίμωξη του ματιού. Τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας είναι η χαρακτηριστική και έντονη φαγούρα, το κοκκίνισμα καθώς και η έκκριση παχύρευστων υγρών από το μάτι.

Ξηροφθαλμία. Η ξηροφθλαμία εμφανίζεται λόγω της μειωμένης παραγωγής δακρύων και του χαμηλού ρυθμού ενυδάτωσης των ματιών. Τα κύρια συμπτώματά της είναι η αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, η εμφάνιση ερυθρότητας και η φαγούρα.

Βλεφαρίτιδα.Όπως αναφέρει και το όνομα, πρόκειται για φλεγμονή στο βλέφαρο λόγω της απόφραξης των πόρων του. Τα συμπτώματα είναι έντονη φαγούρα, κοκκίνισμα του ματιού εσωτερικά και εξωτερικά και το αίσθημα ξένου σώματος.

Εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα. Πρόκειται για μορφή επιπεφυκίτιδας η οποία έχει διάρκεια από την Άνοιξη μέχρι και το Φθινόπωρο. Συνήθως εκδηλώνεται σε αγόρια μικρής ηλικίας και εξασθενεί στην εφηβεία. Τα συμπτώματα είναι έντονος κνησμός, ευαισθησία στο φως, δακρύρροια.

Αλλεργία.Εκτός από την ανοιξιάτικη αλλεργία, υπάρχουν πολλά είδη αλλεργίας που προκαλούν φαγούρα στα μάτια. Ενδεικτικά αναφέρονται η αλλεργία στη σκόνη, στα ακάρεα και σε κάποιο κατοικίδιο. Δεν είναι όλα τα είδη αλλεργίας κληρονομικά, ορισμένα είδη είναι επίκτητα. Κύρια αίτια είναι η μετακίνηση σε χώρο ο οποίος είχε συγκεντρώσει μούχλα στα τοιχώματα ή η απόκτιση του κατοικιδίου σε μεγάλη ηλικία. Η ανοιξιάτικη αλλεργία έχει ευρύ φάσμα αλλεργιογόνων, αφού τα άτομα παρουσιάζουν αλλεργία στη γύρη. Τα συμπτώματα είναι κοκκίνισμα ματιών, έντονη δακρύροια και φαγούρα στα μάτια. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζονται συμπτώματα κρυολογήματος.

Προκειμένου να αντιμετωπίσετε φυσικά και άμεσα τη φαγούρα στα μάτια, τοποθετείτε συχνά χλιαρές κομπρέσες και χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες. Έτσι καταπολεμάτε το αίσθημα ξηρότητας, την ερυθρότητα και ανακουφίζετστε από τη φαγούρα και τις ενοχλήσεις.

Μην αγνοείτε τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων που χρησιμοποιείτε. Να τις διαβάζετε προσεκτικά και αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας.

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα