Αρχική -- Blog -- Ξηροφθαλμία: Αντιμετωπίστε τη σε 6 βήματα
  • ξηροφθαλμία

Ξηροφθαλμία: Αντιμετωπίστε τη σε 6 βήματα

2018-11-13T13:25:39+00:00Άρθρα|

Η ξηροφθαλμία αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις στο μάτι. Οφείλεται σε ποικίλλους παράγοντες όπως κόπωση, καλοκαίρι, κλιματιστικό και δυσλειτουργία στην παραγωγή δακρύων.

Τι ακριβώς είναι η ξηροφθαλμία;

Ξηροφθαλμία ορίζεται η απώλεια του απαραίτητου υγρού στα μάτια το οποίο τα προστατεύει από τις μολύνσεις. Το υγρό αυτό όμως συμβάλλει και στη φυσική ενυδάτωση των ματιών, το οποίο όταν δεν παράγεται σωστά, προκαλεί ερεθισμούς και ερυθρότητα στα μάτια. Κατ’ επέκταση, η ξηροφθαλμία προκαλεί και δυσκολία στην εστίαση προσοχής καθώς και θολή όραση.

Η ξηροφθαλμία συνήθως εμφανίζεται στη μέση ηλικία και κατά πλειονότητα στο γυναικείο φύλο. Παρ’ όλα αυτά, η χρήση φακών επαφής, η μακροχρόνια λήψη φαρμάκων και η ζέστη αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανιστεί το πρόβλημα και σε νεαρότερη ηλικία.

Ξηροφθαλμία και τρόποι αντιμετώπισης

1. Αποφύγετε τους χώρους με έντονη σκόνη και καπνό. Ένα ξηρό περιβάλλον δεν ευνοεί την ενυδάτωση των ματιών ενώ παράλληλα επιβαρύνονται αφού είναι ήδη ξηρά. Προτιμήστε να βρίσκεστε σε μέρη που όπου στο χώρο υπάρχει ιονιστής.

2. Πίνετε πολύ νερό.Η μεγάλη ημερήσια πρόσληψη νερού ενυδατώνει τον οργανισμό, ανανεώνει τα κύτταρα και αποβάλλει βλαβερές ουσίες. Τα ίδα οφέλη προσφέρει και για τις λειτουργίες των ματιών.

3. Προσπαθήστε να ανοιγοκλείνετε τα βλέφαρά σας, συχνά.Λόγω της καθημερινής κόπωσης τα μάτια επιβραδύνουν το βλεφάρισμα με αποτέλεσμα να μην ενυδατώνονται σωστά. Δοκιμάστε να εντείνετε το βλεφάρισμα των ματιών σας όταν διαβάζετε ή βρίσκεστε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή.

4. Αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών σας. Το τρίψιμο των ματιών δημιουργεί ερεθισμό ο οποίος είναι εντονότερος κατά την περίοδο της ξηροφθαλμίας! Προσπαθήστε να μην επιβαρύνετε τα μάτια σας.

5. Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα.Τα τεχνητά δάκρυα συμβάλλουν ενεργά στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη σωστή ενυδάτωση των ματιών. Καλό είναι εφαρμόζετε τα τεχνητά δάκρυα στα μάτια σας 2 φορές την ημέρα.

6. Ξεκουραστείτε.Όπως και το σώμα, έτσι και τα μάτια σας χρειάζονται ξεκούραση. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7-8 ώρες την ημέρα, έτσι ώστε να ενισχύεται η σωστή ενυδάτωση των ματιών σας.

Μην αγνοείτε τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων που χρησιμοποιείτε. Να τις διαβάζετε προσεκτικά και αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας.

Πρόσφατα άρθρα
  • δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα: Τα 5 συμπτώματα & η αντιμετώπισή της

Categories: Άρθρα|

Δακρυοκυστίτιδα, η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, δηλαδή της φυσιολογικής κοιλότητας όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας

Μάθετε Περισσότερα