Τεμπέλικο μάτι ή αλλιώς αμβλυωπία, ονομάζεται η απώλεια όρασης από το ένα μάτι, όταν δε συνεργάζεται σωστά με τον εγκέφαλο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο εγκέφαλος αρχίζει να μην λαμβάνει υπόψιν την εικόνα που του μεταβιβάζει το τεμπέλικο μάτι. Έτσι, το μάτι σταδιακά αρχίζει να αποκλίνει από το άλλο.
Η πάθηση αυτή εμφανίζεται σε παιδιά. Ανιχνεύοντάς την σε παιδική ηλικία, αυξάνουμε τις πιθανότητες για επιτυχή θεραπεία. Αν στην κρίσιμη παιδική ηλικία, η εικόνα στα μάτια των παιδιών είναι θολή, τότε η όραση δεν αναπτύσσεται κανονικά.
Το τεμπέλικο μάτι και τα αίτιά του
Σε πληθώρα περιπτώσεων συνδέεται και με την πάθηση του στραβισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ένα από τα μάτια δεν εστιάζει στο αντικείμενο που προσπαθεί να δει ο ασθενής. Σταδιακά, το μάτι αυτό αρχίζει να αποκλίνει, λαμβάνοντας έτσι μορφή αμβλυωπικού ματιού.
Μερικές ακόμα από τις αιτίες που προκαλούν το τεμπέλικο μάτι είναι:
– Η μεγάλη διαφορά στη μυωπία ή την υπερμετρωπία των δύο ματιών
– Παθήσεις των οφθαλμών όπως η βλεφαρόπτωση ή ο καταρράκτης
– Διάφορα διαθλαστικά προβλήματα
Τεμπέλικο μάτι και διάγνωση
Στην αμβλυωπία, όπως και σε άλλες παθήσεις των οφθαλμών, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη αντιμετώπιση. Η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την οπτική ικανότητα του ασθενή. Σε κάθε περίπτωση, αν το τεμπέλικο μάτι δεν αντιμετωπιστεί, τότε η όραση θα παραμείνει χαμηλή.
Η διάγνωση της αμβλυωπίας πραγματοποιείται στην παιδική ηλικία. Οι πρώτες οφθαλμικές εξετάσεις πραγματοποιούνται κατά την ηλικία 1 έως 3 ετών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εξής:
– Ορθοπτικός έλεγχος της όρασης και της κινητικότητας των ματιών
– Διαθλαστικός έλεγχος για διάγνωση πιθανού διαθλαστικού σφάλματος και χορήγηση γυαλιών
– Πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος για αναγνώριση τυχόν βλαβών στους οφθαλμούς
Αποτελεσματική θεραπεία της αμβλυωπίας
Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τον οφθαλμολογικό έλεγχο, ο οφθαλμίατρος αποφασίζει τον τρόπο αντιμετώπισης του τεμπέλικου ματιού. Οι προτεινόμενες μέθοδοι για την αντιμετώπισή του είναι:
– Επικάλυψη του επικρατούντος ματιού
Η μέθοδος αυτή υποχρεώνει το αδύνατο μάτι να προσπαθήσει περισσότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη φυσιολογική ενδυνάμωσή του, καθώς και την ικανότητά του να εστιάζει αποτελεσματικά. Η θεραπεία αυτή δεν απαλλάσσει από τα γυαλιά ή από τον στραβισμό.
– Χρήση φακών επαφής και γυαλιών οράσεως
Διορθώνουν κάθε απόκλιση, μυωπική ή υπερμετρωπική, μεταξύ των ματιών.
– Χειρουργική θεραπεία
Πρόκειται για επέμβαση κατά του στραβισμού με ευθυγράμμιση των οφθαλμικών μυών.
Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση του αιτίου της αμβλυωπίας δεν εγγυάται την απόλυτη αντιμετώπισή της. Ωστόσο, αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε την διόρθωσή της με ιδιαίτερα καλές προοπτικές.
Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.