Οπτομετρία, η επιστήμη που ερευνά την υγεία των οφθαλμών και τη μέτρηση της οπτικής λειτουργίας. Πρόκειται για ένα κλάδο που παρουσιάζει ιδιαίτερα σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της οπτικής λειτουργίας του ανθρώπου.
Οι επιστήμονες οπτομέτρες αποτελούν τους αρμόδιους στους οποίους θα απευθυνθούμε για την πρωτοβάθμια φροντίδα του οπτικού συστήματος του οφθαλμού. Επιμορφωμένοι με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, οι επαγγελματίες της όρασης αξιολογούν την οφθαλμική υγεία, αναγνωρίζοντας παθολογικές καταστάσεις των οφθαλμών και παραπέμποντάς τους ασθενείς σε οφθαλμιάτρους ή νευρολόγους.
Μεταξύ άλλων, η οπτομετρία, μέσα από πληθώρα διαγνωιστικών τεστ, εξετάζει:
– Οφθαλμική υγεία
– Οπτική οξύτητα
– Διαθλαστική κατάσταση
– Οφθαλμοκίνηση
– Διοφθαλμικότητα
– Οπτικά πεδία
– Οπτική αντίληψη
– Χρωματική αντίληψη
Για τη βελτίωση της οπτικής ικανότητας των ασθενών, οι οπτομέτρες αξιοποιούν εργαλεία όπως:
– Γυαλιά
– Φακοί Επαφής
– Φίλτρα
– Βοηθήματα χαμηλής όρασης
– Εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης.
Ποια είδη περιλαμβάνει η οπτομετρία;
Μεταξύ άλλων, ο κλάδος της οπτομετράς περιλαμβάνει τους εξής τομείς:
1. Περιβαλλοντική Οπτομετρία
Πρόκειται για κλάδο της οπτομετρίας ο οποίος ασχολείται με την διάγνωση και θεραπεία οπτικών προβλημάτων, συνδυάζοντας τα οφθαλμολογικά συμπτώματα με το ιστορικό του ασθενή, καθώς και το περιβάλλον στο οποίο ζει.
2. Πειραματική Οπτομετρία
Πρόκειται για κλάδο που καταπιάνεται με την επιστημονική μελέτη των οπτομετρικών προβλημάτων σε ανθρώπους ή πειραματόζωα, καθώς και κλινική έρευνα.
3. Γηριατρική Οπτομετρία
Αφορά την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων όρασης σε άτομα τρίτης ηλικίας
4. Παιδιατρική Οπτομετρία
Ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων όρασης σε παιδιά
Πρωτοβάθμιος οφθαλμολογικός έλεγχος από οπτομέτρη
Η υγεία των ματιών αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Οι οπτομέτρες αναλαμβάνουν τον πλήρη πρωτοβάθμιο οφθαλμολογικό έλεγχο των πελατών τους, αξιοποιώντας μία σειρά τεχνικών διάγνωσης και έρευνας οπτομετρικών προβλημάτων. Αυτό λοιπόν πρακτικά σημαίνει ότι η εξέταση, εκτός από την ανάγνωση του γνωστού πίνακα με τα γράμματα και τους αριθμούς, περιλαμβάνει τον έλεγχο του πρόσθιου και οπίσθιου τμήματος του οφθαλμού. Για το λόγο αυτό αξιοποιούνται διαγνωστικά μέσα όπως η χρήση σχισμοειδούς λυχνίας, η άμεση ή έμμεση οφθαλμοσκόπηση και ο έλεγχος της διάφθαλμης όρασης, δηλαδή η μελέτη της κινητικότητας και ισορροπίας των ματιών.
Για την διασφάλιση της ποιότητας της εξέτασης, εφαρμόζεται ειδικό πρωτόκολλο οπτομετρικής εξέτασης, το οποίο εξασφαλίζει την ποιότητα των λαμβανόμενων εξετάσεων, πάντα με στόχο την ασφάλεια του ασθενή.
Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.